Kako postanete kralj(-jica) razgovorov za novo službo?

Razgovori za službo znajo biti prava nadloga, še hujša pa samo iskanje službe. Proces iskanja, spremljanja pogojev, pisanje življenjepisa, urejanje ostalih dokazil … kup obveznosti in truda, na koncu pa se zgodi še to, da ko končno pridemo do razgovora, povsem zmrznemo. Vsa naša samozavest gre po zlu, iščemo ‘pravilne’ odgovore na zastavljena vprašanja in se trudimo, da bi ustrezali vsem standardom, ki jih zahteva organizacija, v kateri se želimo zaposliti.

Priprava na razgovor je zelo pomembna, naš vtis pa lahko kljub odličnemu življenjepisu odločilen. Spodaj si lahko preberete nekaj trikov, ki vam bodo pomagali pri iskanju vaše nove službe. J

Izberite prava oblačila, nakit in pričesko.

Raziskava CareerBuilder Survey je pokazala, da je najbolj primerna barva za prvi razgovor modra, saj je v poslovnem svetu najbolj zaželena in daje vtis, da ste timski človek. Poleg modre svetujejo še črno barvo, saj naj bi poudarjala vodstveni potencial. Raziskava prav tako opozarja, da se izogibajte oranžni barvi, saj daje vtis neprofesionalnosti. Urejena pričeska in zmerna naličenost pri ženskah prav tako dajeta profesionalen vtis.

Še moj nasvet: predvsem izberite oblačilo glede na tri kriterije – kaj vam pristoji, v čem se počutite dobro in kaj je primerno za delovno mesto. Ključna napaka je zlasti pretirana ‘nakičenost’ deklet, ki kljub želji po urejenosti prej daje vtis neprofesionalnosti, oziroma ležernost fantov, ki bi radi delovali sproščeno, pa delujejo le neurejeno.

Poudarite svoje prednosti in bodite iskreni glede vaših šibkosti.

Bodite pripravljeni na klišejsko vprašanje: »Katere so vaše slabosti?«. Naraven odziv na takšno vprašanje je, da ne želimo priznati, da jih imamo, zato slabe lastnosti ‘zapakiramo’ v lastnosti, ki so sicer pozitivne. Na primer: »Sem perfekcionist« ali pa »Preveč delam«.

Na Harvardski poslovni šoli trdijo, da tak odgovor ni najboljši, ker se že na daleč vidi, da gre zgolj za politično korektnost. Veliko boljši (predvsem pa bolj iskren) odgovor bi bil na primer: »Moja šibkost je, da nisem vedno najboljši pri organizaciji, a se močno trudim, da to popravim.«  Prednost tega pristopa je v tem, da bo spraševalec vedel, da ste dovolj zreli, da se svojih izzivov zavedate in jih hkrati skušate odpraviti, kar je zagotovo vredno več kot pa navidezno popolni posamezniki, ki to niso.

Seveda pa ne pozabite tudi izpostaviti svojih prednosti, ker lažna skromnost prav tako ni preveč simpatična. Svoje dobre lastnosti razložite s konkretnimi primeri, na primer: »Sem zelo natančen in dejstvo, da imam ostro oko, je celo rešilo naš zadnji projekt, kjer bi lahko zaradi manjše napake, ki sem jo odkril ob naknadnem pregledu, ostali brez sredstev.«

Svoje odgovore prilagodite letom sogovornika.

Če je oseba, ki vas sprašuje:

  • generacije Y (med 20 in 30 let): govorite o konkretnih primerih vaših dosedanjih izkušenj in poudarite, da lahko delate več stvari hkrati;
  • generacije X (med 30 in 50 let): poudarite, da ste kreativni, ter govorite o pomembnosti ravnovesja med službo in prostim časom ter kako vpliva na uspeh in produktivnost;
  • ‘baby boom’ generacije (med 50 in 70 let): pokažite, da imate radi svoje delo, da ste organizirani in zanesljivi, ter pojasnite, kam vas je pripeljalo vztrajno delo in kaj vse še želite ustvariti na svoji karierni poti.

Če je le mogoče, se dogovorite za razgovor v torek okoli 10:30.

Seveda velja pravilo, da na razgovor pridete v terminu, ki vam ga določijo. Če vas delodajalec vpraša, kdaj vam ustreza, pa predlagam, da si izberete torek ob 10:30. Psihologi namreč trdijo, da je to čas, ko so vodje še dovolj sproščeni in spočiti, da se vam lahko posvetijo, zato lažje ustvarite dober prvi vtis.

Na splošno predlagam, da se izogibate razgovorom v zgodnjih jutranjih urah. Raziskave so pokazale, da so ljudje takrat bolj napeti, saj razmišljajo, kako si bodo organizirali dan. Enako velja za pozno popoldanske ure, saj bodo misli vašega delodajalca uhajale drugam (domov in k razmišljanju, kaj vse mora še vse postoriti).

Uskladite svojo govorico telesa s spraševalcem.

Kameleonski učinek je znan psihološki efekt, ki dokazuje, da nam je človek, ki nam je podoben v vedenju, ljubši. Sama temu pravim ‘kalibracija’ – usklajevanje energije in govorice telesa, da je komunikacija lažja. Da si boste lažje predstavljali: če govorite s starejšo, umirjeno gospo, ji boste zagotovo bolj simpatični, če boste bolj umirjeni. Pazite le, da ne boste preveč zlagani – če ne drugače, se boste prej ali slej razkrinkali s svojim vedenjem na delovnem mestu. 😉

Na koncu pogovora pohvalite organizacijo, sam razgovor in se zahvalite spraševalcu.

Preden zapustite podjetje, pohvalite razgovor. Lahko na primer rečete: »Moram pohvaliti celotno izkušnjo z vašim podjetjem. Čez postopek ste me zelo lepo vodili in vse je dobro organizirano. Tudi vprašanja niso bila dolgočasna, kar mi je zelo všeč. Hvala in upam, da se kmalu spet vidimo. Na svidenje«. Tako boste zagotovo pustili dober vtis, ker smo ljudje nagnjeni k temu, da so nam bolj simpatični posamezniki, ki nas pohvalijo.

Pa še en dodaten nasvet: predlagam, da se pred razgovorom pozanimate o podjetju, na primer, koliko ima zaposlenih, s čim se ukvarja, kakšno zgodovino ima, … in tega seveda ne pozabite mimogrede omeniti v razgovoru za službo. Na primer: »Prejšnji teden sem naletela na zelo zanimiv članek o vaši izpostavi v Mariboru, kjer ste uvedli štiridnevni delavnik. Kako se kaj obnese ta odločitev?«

Pa seveda ne pozabite na očesni stik s spraševalcem in občasen (pristen) nasmešek. 😉

Srečno!
Vesna

Vas zanima več?

O Besedi so povedali

Še enkrat lepa hvala za včerajšnjo odlično delavnico, ki je požela navdušenje med udeleženci. Pravijo, da si rojena za poučevanje ☺.

Ksenija Jaklič, Acceleration Business City

Moram povedati, da so vsi udeleženci zelo navdušeni nad izvedbo izobraževanja, predvsem si dodana vrednost ti, zato ne dvomim, da se spet srečamo zelo kmalu.

Sandi Lovše, Outfit7

Hvala za posnetke in konkretne napotke, ki si jih moram zares vtisniti v spomin. Še sedaj imam skripto z delavnice doma »pri roki«, da vsake toliko časa kaj preberem … Z delavnico si me izjemno navdušila, naredila si mi nepozaben dan in HVALA TI.

Polona Mayer, Zaltis

Pričakovanja pred tem seminarjem so bila izjemno visoka, ogromna, saj so to povzročili komentarji in mnenja predhodnih udeležencev. Izkazalo se je, da predhodniki niso pretiravali, kajti tudi meni je bilo super zaradi praktične naravnanosti. Seminar je prinesel svež pristop, vašo pozitivno naravnanost in konkretno uporabnost neposredno v vsakdanji komunikaciji.

Franci Zaplatar, Alpetour

Jaz sem bila res zelo zadovoljna. Imam kar visoke standarde, kar se tiče izobraževanja, saj sem cel faks naredila v tujini, kjer so bili pri predavanjih in vsebini kar močni. No, na tvojem izobraževanju sem se počutila približno tako kot na faksu ☺. Držala si me zraven, želela sem več. Uživala sem, učila sem se. In hvala ti za to.

Katja Kovačič, PRO PLUS

Všeč mi je, ker grem s tvojih delavnic vedno polna vtisov in novih stvari. Tvoja pozitivna energija je neverjetna in tudi nalezljiva. Kljub temu, da sem te poslušala že vsaj trikrat, se niti en tvoj primer ali zgodba nista ponovila. Kako ti to uspe, ne vem, ampak mi pove, da se na svoje delo spoznaš in dobro pripraviš. To je najbrž razlog, da te vedno znova rada poslušam. Čuti se, da to rada počneš , kar daje težo tvojemu delu – vsaj v mojih očeh. Tako da, tudi če bi mi govorila o fiziki ali kemiji, bi te z zanimanjem poslušala – ker enostavno znaš.

Ana Plut, Simobil

Hvala za krasno in enkratno izkušnjo. Veliko sem se naučila na vaši zelo dinamični delavnici. Zame je bila že udeležba na delavnici že sama po sebi nagrada, pa kljub temu upam, da dobimo še kakšno prav zaradi vaših nasvetov ;)

Katerina Čeh, Animacel

Takoj sem opazila učinek - na prvi predstavitvi po izobraževanju sem požela največji aplavz do zdaj.

Marina Bilash, Lingarus

Najlepša hvala za vse znanje in tako izviren način vodenja delavnice. Bila sem več kot navdušena. Imela sem zelo visoka pričakovanja, saj mi je veliko ljudi povedalo same pozitivne stvari o vaši delavnici. Ne samo da ste jih uresničili – uspeli ste jih še preseči.

Kristina Stojmenova, Fakulteta za elektrotehniko

Najprej naj se zahvalim za res dobro delavnico. Pozna se vam, da ste polni bogatih izkušenj in posledično podajate res kakovostno znanje in nauke. Že po eni uri delavnice sem dojela, kaj je moja pomankljivost, seveda pa so sledili tudi koristni napotki, kako to odpraviti to pomankljivost in kako delati na veščinah, ki pa jih imam.

Mojca Novak, Odvetniška pisarna Petek

Draga Vesna, tvoja delavnica ZMOREM! je bila zelo poučna. Zares si strokovnjakinja na svojem področju in svoje znanje odlično predajaš naprej. Že dobre govornike naučiš, da so še boljši, tiste z veliko treme in strahom pred nastopanjem pa s svojimi analizami in komentarji uspeš prepričati, da lahko vsak nastopa pred javnostjo. Zelo navdušena sem bila tudi nad natančno in zelo obsežno analizo, ki sem jo prejela nekaj dni po delavnici in jo večkrat preberem, saj mi prav vsak njen del koristi, ko se pripravljam na govorni nastop. Hvala za tvojo izjemno energijo in odlično delavnico!

Špela Filipič, Center tajskih masaž Thai

Ne gre drugače kot, da se že na začetku zahvalim za verjetno eno najbolj obsežnih analiz osebnosti, kar sem jih kdaj videl oz. prebral. Nekaj tovrstnih izobraževanj sem že videl, ampak tega brez težav uvrstim med najboljše. Preprosto zato, ker je bil aktiven, dinamičen in ker je ponudil ogledalo vsakemu izmed nas. Všeč so mi bile kritike, še bolj pa predlogi za izboljšanje. Ta sobota ni bila porabljena, ampak investirana.

Boštjan Mišič, servisni svetovalec / Veitteam

Z izvedbo delavnice smo bili zelo zadovoljni. Vesnina energija in nastop sta nas prepričala in vidi se, da rada predava in uživa v prenašanju svojega znanja naprej.

Urša Ferlic, Human Resources / LINEA DIRECTA COMMUNICATIONS

Trening je bil moja prva izkušnja s kamero in sem res navdušena nad uporabnostjo izobraževanja. Upam, da bomo to še kdaj ponovili!

Andreja Bezgovšek, Vodja področja prodaje Opal, Steklarna Hrastnik

Zame je bilo to izobraževanje res fantastično. Vsakič ko smo končali, sem dobila energijo in zagon kot že dolgo ne. Težko je včasih po toliko letih potegniti iz sebe nekaj novega, se pohvaliti in ta delavnica mi je poleg vseh novih znanj prinesla neko novo energijo, ki jo kar ni več bilo. In za to hvala iz srca.

Daša Rankel, predstavnica odnosov z javnostmi / PR PRO PLUS

Vesnina zelo dobra lastnost je, da zna izpostaviti pozitivne lastnosti pri posamezniku in dobro vključiti priložnosti za izboljšavo, ki ne delujejo kot kritika.

Nika Furlan, Intra Lighting

Zahvaljujem se za vaš trud, iskrenost in energijo ter predvsem znanje, ki ste ga prenesli na vse nas. Resnično ste me presenetili!

Janez Petauer, ADEL d.o.o.

Vesna - odločna, polna energije, strokovna, mehka in uspešna! Takšno je tudi sodelovanje z njo in udeležba na njenih izobraževanjih. Dobiš popravke, nadgradnjo, vaje, energijo, vizijo in pot za naprej. TOP!

Aleksandra Pinterič, Zavod VISTA Murska Sobota

Vsebina delavnice je bila zanimiva in uporabna, zahtevala je polno vključenost in aktivno sodelovanje vseh udeležencev. Predavateljica je bila angažirana in kompetentna, udeležba na delavnici pa odlično izkoriščen čas in zelo dobra nadgradnja znanja.

Metka Šemrl Dolenc, UniCredit Banka Slovenija d.d.

To je bilo moje najbolj zanimivo in dinamično izobraževanje, kar sem jih imel v sklopu službenih izobraževanj (pa jih je bilo kar nekaj).

Danijel Gazvoda, Krka, d.d.

Trening z Vesno? Če sem pred njim verjela, da sem vešča nastopanja, sem hitro ugotovila, da živim v iluzijah. Vesna osveži pozabljene stvari, na resnično prijeten način obdela teorijo, temelji na praktičnih vajah. Življenjske rešitve, ki pomagajo odpraviti strah pred kamero, razumeti medije in potencialno publiko, simpatizirati s kamero in ekipo v ozadju, pripraviti se na pravi način, povedati točno to kar želiš na tisoč in en način, so zmagovalna kombinacija. In Vesna zmaga! Nastop postane užitek, ne stres.

Barbara Gorše, SiMobil

Na izobraževanje sem šel v upanju, da bi lahko izboljšal svoj nastop. Po mojem mnenju sem dobil dovolj odličnih usmeritev glede nastopanja in prepričan sem, da bom v prihodnosti lažje stopil pred množico ljudi ali se soočil s sestankom v manjšem krogu poslušalcev.

Gašper Pirnat, Elektro Pirnat