Kako vedno najti prave besede za vsakogar? Preprosto!

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na kakem dogodku začeli klepetati s popolnim neznancem in že po nekaj minutkah se vam je zazdelo, kot da se že od nekdaj poznata, čas pa je minil, kot bi mignil? Ste že kdaj spregovorili z nekom, pri katerem se vam je zdelo, da prav nobena tema ni prava in so se sekunde pogovora zdele dolge kot ure? Kaj točno se je zgodilo?

V prvem primeru ste najverjetneje naleteli na osebo z vam enakim ali podobnim komunikacijskim profilom, s katero ste zaradi energijske in vsebinske sinergije z lahkoto našli teme za pogovor, v drugem pa zelo verjetno na vam nasprotno osebo, s katero je komunikacija brez pravih orodij lahko dejansko zelo izčrpljujoča.

Kako lahko prepoznate svoj profil in profil svojega sogovornika? Preprosto, potrebujete le nekaj minut, pa lahko s skoraj 90% gotovostjo določite, kateri profil je vaš sogovornik.

Osnovna kriterija, ki vam lahko izredno pomagata, sta govorica telesa in besede, ki jih uporablja vaš sogovornik. Z zgolj par koraki, stiskom roke in nekaj uvodnimi stavki namreč lahko razkrije svoj nivo energije in miselno naravnanost. Kaj morate torej opazovati?

1. GOVORICA TELESA
Ko vaš sogovornik vstopi v prostor, opazujte način, kako se premika, kako gestikulira, koliko prostora zavzame in kakšna je njegova mimika.

Osebe z visoko energijo, odločno govorico telesa, močnimi kretnjami in velikim osebnim prostorom so ognjeni profil. Podobno energični so ljudje s sončnim profilom, le da je govorica telesa bolj igriva, včasih celo teatralna, obrazna mimika pa ves čas izraža odnos do povedanega ali slišanega. Če je vaš sogovornik hiter v mislih, besedah in govorici telesa, potem je skoraj zagotovo eden od naštetih dveh profilov.

Če je oseba nasproti vas videti mirna, se smehlja, govori bolj počasi, deluje nekoliko sramežljivo, vendar vas vseeno gleda v oči in odlično posluša, se verjetno pogovarjate z lesom. Če pa je sogovornik videti, kot da ga tema ne zanima preveč, ima nevtralen obraz, vas le redko pogleda v oči in ohranja tudi fizično razdaljo med vami in seboj, premiki in gibi telesa pa so redki, verjetno sedite nasproti vodi.

2. VSEBINA
Ko ste ocenili nivo energije svojega sogovornika, veste, ali gre za enega od dveh proaktivnih oziroma enega od dveh reaktivnih profilov. Zdaj pa povprašajte par vprašanj in dobro poslušajte.

Če bo vaš sogovornik odgovarjal večinoma z da in ne ali pa zgolj v kratkih, faktografskih stavkih, zanimale pa ga bodo predvsem točne tehnične podrobnosti vaše vsebine, gre najverjetneje za vodni profil. Podobno jedrnat, vendar precej močnejši in odločnejši je ogenj, ki vas bo pogosto prekinil, da pove svoje mnenje, ki ga boste zelo težko spremenili. On bo govoril predvsem o sebi in svoji uspešnosti s katerega koli področja, besede pa so pogosto nekoliko netaktne in neposredne.

Oseba, ki ji nikoli ne zmanjka besed, je verjetno sončni profil, saj jih odlikuje obilica anekdot, šal, zanimivih primerjav in predvsem osebnih zgodb. Edini izziv je pri soncu sploh kdaj priti do besede, zagotovo pa jih je užitek poslušati, saj pogosto zabavajo celotno zbrano družbo. O sebi in o ljudeh okrog sebe govori tudi les, vendar večinoma zgolj in najraje enemu samemu sogovorniku, pa še to le pod pogojem, da se že poznata, saj sicer raje posluša in daje vtis, da mu je nekoliko nerodno razkriti kaj osebnega.

Ko ugotovite, s katerim profilom se pogovarjate, so stvari precej lažje, saj boste točno vedeli, kakšne besede uporabljati in kako govoriti, da vas bodo kar najbolje slišali. Vas zanima?

Komunikacijske profile in njihovo uporabo v praksi lahko spoznate na delavnici, kjer se naučite uporabljati pravo govorico telesa, primerne besede in pravi način, da ustvarite stik s prav vsakim sogovornikom.

Vas zanima več?

O Besedi so povedali

Še enkrat lepa hvala za včerajšnjo odlično delavnico, ki je požela navdušenje med udeleženci. Pravijo, da si rojena za poučevanje ☺.

Ksenija Jaklič, Acceleration Business City

Moram povedati, da so vsi udeleženci zelo navdušeni nad izvedbo izobraževanja, predvsem si dodana vrednost ti, zato ne dvomim, da se spet srečamo zelo kmalu.

Sandi Lovše, Outfit7

Hvala za posnetke in konkretne napotke, ki si jih moram zares vtisniti v spomin. Še sedaj imam skripto z delavnice doma »pri roki«, da vsake toliko časa kaj preberem … Z delavnico si me izjemno navdušila, naredila si mi nepozaben dan in HVALA TI.

Polona Mayer, Zaltis

Pričakovanja pred tem seminarjem so bila izjemno visoka, ogromna, saj so to povzročili komentarji in mnenja predhodnih udeležencev. Izkazalo se je, da predhodniki niso pretiravali, kajti tudi meni je bilo super zaradi praktične naravnanosti. Seminar je prinesel svež pristop, vašo pozitivno naravnanost in konkretno uporabnost neposredno v vsakdanji komunikaciji.

Franci Zaplatar, Alpetour

Jaz sem bila res zelo zadovoljna. Imam kar visoke standarde, kar se tiče izobraževanja, saj sem cel faks naredila v tujini, kjer so bili pri predavanjih in vsebini kar močni. No, na tvojem izobraževanju sem se počutila približno tako kot na faksu ☺. Držala si me zraven, želela sem več. Uživala sem, učila sem se. In hvala ti za to.

Katja Kovačič, PRO PLUS

Všeč mi je, ker grem s tvojih delavnic vedno polna vtisov in novih stvari. Tvoja pozitivna energija je neverjetna in tudi nalezljiva. Kljub temu, da sem te poslušala že vsaj trikrat, se niti en tvoj primer ali zgodba nista ponovila. Kako ti to uspe, ne vem, ampak mi pove, da se na svoje delo spoznaš in dobro pripraviš. To je najbrž razlog, da te vedno znova rada poslušam. Čuti se, da to rada počneš , kar daje težo tvojemu delu – vsaj v mojih očeh. Tako da, tudi če bi mi govorila o fiziki ali kemiji, bi te z zanimanjem poslušala – ker enostavno znaš.

Ana Plut, Simobil

Hvala za krasno in enkratno izkušnjo. Veliko sem se naučila na vaši zelo dinamični delavnici. Zame je bila že udeležba na delavnici že sama po sebi nagrada, pa kljub temu upam, da dobimo še kakšno prav zaradi vaših nasvetov ;)

Katerina Čeh, Animacel

Takoj sem opazila učinek - na prvi predstavitvi po izobraževanju sem požela največji aplavz do zdaj.

Marina Bilash, Lingarus

Najlepša hvala za vse znanje in tako izviren način vodenja delavnice. Bila sem več kot navdušena. Imela sem zelo visoka pričakovanja, saj mi je veliko ljudi povedalo same pozitivne stvari o vaši delavnici. Ne samo da ste jih uresničili – uspeli ste jih še preseči.

Kristina Stojmenova, Fakulteta za elektrotehniko

Najprej naj se zahvalim za res dobro delavnico. Pozna se vam, da ste polni bogatih izkušenj in posledično podajate res kakovostno znanje in nauke. Že po eni uri delavnice sem dojela, kaj je moja pomankljivost, seveda pa so sledili tudi koristni napotki, kako to odpraviti to pomankljivost in kako delati na veščinah, ki pa jih imam.

Mojca Novak, Odvetniška pisarna Petek

Draga Vesna, tvoja delavnica ZMOREM! je bila zelo poučna. Zares si strokovnjakinja na svojem področju in svoje znanje odlično predajaš naprej. Že dobre govornike naučiš, da so še boljši, tiste z veliko treme in strahom pred nastopanjem pa s svojimi analizami in komentarji uspeš prepričati, da lahko vsak nastopa pred javnostjo. Zelo navdušena sem bila tudi nad natančno in zelo obsežno analizo, ki sem jo prejela nekaj dni po delavnici in jo večkrat preberem, saj mi prav vsak njen del koristi, ko se pripravljam na govorni nastop. Hvala za tvojo izjemno energijo in odlično delavnico!

Špela Filipič, Center tajskih masaž Thai

Ne gre drugače kot, da se že na začetku zahvalim za verjetno eno najbolj obsežnih analiz osebnosti, kar sem jih kdaj videl oz. prebral. Nekaj tovrstnih izobraževanj sem že videl, ampak tega brez težav uvrstim med najboljše. Preprosto zato, ker je bil aktiven, dinamičen in ker je ponudil ogledalo vsakemu izmed nas. Všeč so mi bile kritike, še bolj pa predlogi za izboljšanje. Ta sobota ni bila porabljena, ampak investirana.

Boštjan Mišič, servisni svetovalec / Veitteam

Z izvedbo delavnice smo bili zelo zadovoljni. Vesnina energija in nastop sta nas prepričala in vidi se, da rada predava in uživa v prenašanju svojega znanja naprej.

Urša Ferlic, Human Resources / LINEA DIRECTA COMMUNICATIONS

Trening je bil moja prva izkušnja s kamero in sem res navdušena nad uporabnostjo izobraževanja. Upam, da bomo to še kdaj ponovili!

Andreja Bezgovšek, Vodja področja prodaje Opal, Steklarna Hrastnik

Zame je bilo to izobraževanje res fantastično. Vsakič ko smo končali, sem dobila energijo in zagon kot že dolgo ne. Težko je včasih po toliko letih potegniti iz sebe nekaj novega, se pohvaliti in ta delavnica mi je poleg vseh novih znanj prinesla neko novo energijo, ki jo kar ni več bilo. In za to hvala iz srca.

Daša Rankel, predstavnica odnosov z javnostmi / PR PRO PLUS

Vesnina zelo dobra lastnost je, da zna izpostaviti pozitivne lastnosti pri posamezniku in dobro vključiti priložnosti za izboljšavo, ki ne delujejo kot kritika.

Nika Furlan, Intra Lighting

Zahvaljujem se za vaš trud, iskrenost in energijo ter predvsem znanje, ki ste ga prenesli na vse nas. Resnično ste me presenetili!

Janez Petauer, ADEL d.o.o.

Vesna - odločna, polna energije, strokovna, mehka in uspešna! Takšno je tudi sodelovanje z njo in udeležba na njenih izobraževanjih. Dobiš popravke, nadgradnjo, vaje, energijo, vizijo in pot za naprej. TOP!

Aleksandra Pinterič, Zavod VISTA Murska Sobota

Vsebina delavnice je bila zanimiva in uporabna, zahtevala je polno vključenost in aktivno sodelovanje vseh udeležencev. Predavateljica je bila angažirana in kompetentna, udeležba na delavnici pa odlično izkoriščen čas in zelo dobra nadgradnja znanja.

Metka Šemrl Dolenc, UniCredit Banka Slovenija d.d.

To je bilo moje najbolj zanimivo in dinamično izobraževanje, kar sem jih imel v sklopu službenih izobraževanj (pa jih je bilo kar nekaj).

Danijel Gazvoda, Krka, d.d.

Trening z Vesno? Če sem pred njim verjela, da sem vešča nastopanja, sem hitro ugotovila, da živim v iluzijah. Vesna osveži pozabljene stvari, na resnično prijeten način obdela teorijo, temelji na praktičnih vajah. Življenjske rešitve, ki pomagajo odpraviti strah pred kamero, razumeti medije in potencialno publiko, simpatizirati s kamero in ekipo v ozadju, pripraviti se na pravi način, povedati točno to kar želiš na tisoč in en način, so zmagovalna kombinacija. In Vesna zmaga! Nastop postane užitek, ne stres.

Barbara Gorše, SiMobil

Na izobraževanje sem šel v upanju, da bi lahko izboljšal svoj nastop. Po mojem mnenju sem dobil dovolj odličnih usmeritev glede nastopanja in prepričan sem, da bom v prihodnosti lažje stopil pred množico ljudi ali se soočil s sestankom v manjšem krogu poslušalcev.

Gašper Pirnat, Elektro Pirnat