O (ne)pomembnosti prvega vtisa

Nikoli ne boste dobili druge priložnosti, da popravite slab prvi vtis!

Tako pravi že tisočkrat citirana mantra številnih trenerjev javnega nastopanja. Že sama misel, da to drži, je nekoliko strašljiva, saj predvideva, da moramo ves čas živeti skavtski moto: ‘Bodi pripravljen!’ Vsak trenutek, ko nas ljudje ujamejo nepripravljene, namreč pomeni potencialno zapravljene osebne in poslovne priložnosti. Pa je prvi vtis res tako usoden?

Če gre verjeti raziskovalcem s Princetona, si mnenje (ali vtis) o nekom ali nečem ustvarimo v manj kot desetinki sekunde. Ta neverjetna sposobnost naših možganov je evolucijsko gledano omogočila naš obstoj, saj smo lahko v trenutku presodili, kdo je naš sovražnik, kdo prijatelj in kdo potencialni partner.

Jasno je, da takšno mnenje lahko temelji bolj ali manj le na fizični podobi (govorici telesa, obleki, vonju, …) oziroma deloma na vedenju ljudi, ne pa na bistvu oziroma biti človeka, kot naš pravi jaz imenuje dr. Zoran Milivojević. Še več, raziskave dokazujejo, da si ljudje trdno mnenje o sogovorniku ustvarimo celo brez dejanskega stika, recimo zgolj na podlagi obraznih potez osebe na fotografiji (na primer objave v časopisu ali pa profilne slike na Facebooku). Ta tako imenovani ‘halo efekt’ je celo tako močan, da ljudem na podlagi videza pripišemo tudi določene osebnostne lastnosti (na primer nekdo, ki je urejen, je tudi pameten, nekdo, ki je mišičast in potetoviran, pa je najverjetneje agresiven ipd.).

V raziskavi, izvedeni na Princetonu, so na podlagi študije obrazov in odzivov posameznikov nanje računalniško ustvarili obraze, ki izražajo potencialno nevarno osebo (oseba na levi) ter ljudi, ki so vredni zaupanja (oseba na desni). Slika: Oosterhof & Todorov  

Če ima človek torej srečo, da se je rodil z lepim profilom (prosto po Magnificu), poleg tega pa se drži vseh zapovedi uspešne komunikacije: je urejen, nasmejan, ima odprto držo in odločen glas, zna dobro stisniti dlan in sogovornika gleda v oči, je očitno lahko tudi serijski morilec, pa bo na sogovornika naredil dober prvi vtis. In prvi vtis je zelo težko pokvariti (ali popraviti), četudi je napačen. Zakaj?

Znanstveniki na njujorški univerzi so z opazovanjem možganov dokazali, da so ti zelo leni (oziroma bolj strokovno, varčujejo z energijo): ko si enkrat ustvarimo mnenje o nekom ali nečem, možgani vse informacije, ki tega mnenja ne podpirajo, dojemajo kot nepomembne izjeme. Če se vam, na primer, novi šef ob prvem stiku zdi nadut, ne bo kaj dosti pomagalo, če ga popoldne srečate v fitnesu, kjer bo prav prijazno klepetal z vami. Vaši možgani bodo namreč razmišljali: ‘No, zdajle je že mogoče prijeten, ampak v resnici je pa nadut.’ In vse, kar bo vaš novi šef storil, bodo vaši možgani primerjali z že ustvarjenim mnenjem in z največjim zadovoljstvom potrdili tisto, v kar že tako ali tako verjamete.

Kaj pa, če se vi sami znajdete na drugi strani? V tolažbo vsem, ki so že kdaj v ključnem trenutku naredili ali izjavili nekaj povsem neprimernega: prvi vtis, ki ga ustvarite, na srečo še zdaleč ni dejanska podoba vaše osebnosti. Je le subjektivna zaznava vašega sogovornika, ki temelji na njegovem lastnem vrednostnem sistemu, izkušnjah, predsodkih in tudi kulturnih stereotipih. Če je vaš sogovornik v preteklosti imel slabo izkušnjo z osebo, ki fizično spominja na vas, je morda iz istega kraja, se podobno piše, … je včasih že samo to dovolj, da v njegovi glavi podzavestno dobite negativno oznako, četudi niste še niti odprli ust.

Težava za vas seveda je, če je prav vaš sogovornik ključen pri tem, ali boste sprejeti na novo delovno mesto, ali boste uspeli prodati velik projekt, od katerega je odvisen vaš posel, oziroma ali boste naredili dober vtis na starše svojega novega dekleta.

Se je torej vredno obremenjevati s prvim vtisom, ki ga ustvarite? Zagotovo da (preverite moje nasvete tega tedna in razmislite, kje so vaše potencialne šibke točke), a le do te mere, da še vedno ostanete, kdor ste – dokazano namreč boljši vtis na sogovornika naredijo sproščeni ljudje, ki imajo pozitiven odnos do sebe in soljudi, kot pa popolne lutke, ki na zunaj izžarevajo nadčloveško samozavest, v resnici pa za izbranimi oblačili skrivajo slabo samopodobo in nezaupanje do ljudi. Ljudje pač, če se tega zavedamo ali ne, znamo brati med vrsticami.

Vas zanima več?

O Besedi so povedali

Še enkrat lepa hvala za včerajšnjo odlično delavnico, ki je požela navdušenje med udeleženci. Pravijo, da si rojena za poučevanje ☺.

Ksenija Jaklič, Acceleration Business City

Moram povedati, da so vsi udeleženci zelo navdušeni nad izvedbo izobraževanja, predvsem si dodana vrednost ti, zato ne dvomim, da se spet srečamo zelo kmalu.

Sandi Lovše, Outfit7

Hvala za posnetke in konkretne napotke, ki si jih moram zares vtisniti v spomin. Še sedaj imam skripto z delavnice doma »pri roki«, da vsake toliko časa kaj preberem … Z delavnico si me izjemno navdušila, naredila si mi nepozaben dan in HVALA TI.

Polona Mayer, Zaltis

Pričakovanja pred tem seminarjem so bila izjemno visoka, ogromna, saj so to povzročili komentarji in mnenja predhodnih udeležencev. Izkazalo se je, da predhodniki niso pretiravali, kajti tudi meni je bilo super zaradi praktične naravnanosti. Seminar je prinesel svež pristop, vašo pozitivno naravnanost in konkretno uporabnost neposredno v vsakdanji komunikaciji.

Franci Zaplatar, Alpetour

Jaz sem bila res zelo zadovoljna. Imam kar visoke standarde, kar se tiče izobraževanja, saj sem cel faks naredila v tujini, kjer so bili pri predavanjih in vsebini kar močni. No, na tvojem izobraževanju sem se počutila približno tako kot na faksu ☺. Držala si me zraven, želela sem več. Uživala sem, učila sem se. In hvala ti za to.

Katja Kovačič, PRO PLUS

Všeč mi je, ker grem s tvojih delavnic vedno polna vtisov in novih stvari. Tvoja pozitivna energija je neverjetna in tudi nalezljiva. Kljub temu, da sem te poslušala že vsaj trikrat, se niti en tvoj primer ali zgodba nista ponovila. Kako ti to uspe, ne vem, ampak mi pove, da se na svoje delo spoznaš in dobro pripraviš. To je najbrž razlog, da te vedno znova rada poslušam. Čuti se, da to rada počneš , kar daje težo tvojemu delu – vsaj v mojih očeh. Tako da, tudi če bi mi govorila o fiziki ali kemiji, bi te z zanimanjem poslušala – ker enostavno znaš.

Ana Plut, Simobil

Hvala za krasno in enkratno izkušnjo. Veliko sem se naučila na vaši zelo dinamični delavnici. Zame je bila že udeležba na delavnici že sama po sebi nagrada, pa kljub temu upam, da dobimo še kakšno prav zaradi vaših nasvetov ;)

Katerina Čeh, Animacel

Takoj sem opazila učinek - na prvi predstavitvi po izobraževanju sem požela največji aplavz do zdaj.

Marina Bilash, Lingarus

Najlepša hvala za vse znanje in tako izviren način vodenja delavnice. Bila sem več kot navdušena. Imela sem zelo visoka pričakovanja, saj mi je veliko ljudi povedalo same pozitivne stvari o vaši delavnici. Ne samo da ste jih uresničili – uspeli ste jih še preseči.

Kristina Stojmenova, Fakulteta za elektrotehniko

Najprej naj se zahvalim za res dobro delavnico. Pozna se vam, da ste polni bogatih izkušenj in posledično podajate res kakovostno znanje in nauke. Že po eni uri delavnice sem dojela, kaj je moja pomankljivost, seveda pa so sledili tudi koristni napotki, kako to odpraviti to pomankljivost in kako delati na veščinah, ki pa jih imam.

Mojca Novak, Odvetniška pisarna Petek

Draga Vesna, tvoja delavnica ZMOREM! je bila zelo poučna. Zares si strokovnjakinja na svojem področju in svoje znanje odlično predajaš naprej. Že dobre govornike naučiš, da so še boljši, tiste z veliko treme in strahom pred nastopanjem pa s svojimi analizami in komentarji uspeš prepričati, da lahko vsak nastopa pred javnostjo. Zelo navdušena sem bila tudi nad natančno in zelo obsežno analizo, ki sem jo prejela nekaj dni po delavnici in jo večkrat preberem, saj mi prav vsak njen del koristi, ko se pripravljam na govorni nastop. Hvala za tvojo izjemno energijo in odlično delavnico!

Špela Filipič, Center tajskih masaž Thai

Ne gre drugače kot, da se že na začetku zahvalim za verjetno eno najbolj obsežnih analiz osebnosti, kar sem jih kdaj videl oz. prebral. Nekaj tovrstnih izobraževanj sem že videl, ampak tega brez težav uvrstim med najboljše. Preprosto zato, ker je bil aktiven, dinamičen in ker je ponudil ogledalo vsakemu izmed nas. Všeč so mi bile kritike, še bolj pa predlogi za izboljšanje. Ta sobota ni bila porabljena, ampak investirana.

Boštjan Mišič, servisni svetovalec / Veitteam

Z izvedbo delavnice smo bili zelo zadovoljni. Vesnina energija in nastop sta nas prepričala in vidi se, da rada predava in uživa v prenašanju svojega znanja naprej.

Urša Ferlic, Human Resources / LINEA DIRECTA COMMUNICATIONS

Trening je bil moja prva izkušnja s kamero in sem res navdušena nad uporabnostjo izobraževanja. Upam, da bomo to še kdaj ponovili!

Andreja Bezgovšek, Vodja področja prodaje Opal, Steklarna Hrastnik

Zame je bilo to izobraževanje res fantastično. Vsakič ko smo končali, sem dobila energijo in zagon kot že dolgo ne. Težko je včasih po toliko letih potegniti iz sebe nekaj novega, se pohvaliti in ta delavnica mi je poleg vseh novih znanj prinesla neko novo energijo, ki jo kar ni več bilo. In za to hvala iz srca.

Daša Rankel, predstavnica odnosov z javnostmi / PR PRO PLUS

Vesnina zelo dobra lastnost je, da zna izpostaviti pozitivne lastnosti pri posamezniku in dobro vključiti priložnosti za izboljšavo, ki ne delujejo kot kritika.

Nika Furlan, Intra Lighting

Zahvaljujem se za vaš trud, iskrenost in energijo ter predvsem znanje, ki ste ga prenesli na vse nas. Resnično ste me presenetili!

Janez Petauer, ADEL d.o.o.

Vesna - odločna, polna energije, strokovna, mehka in uspešna! Takšno je tudi sodelovanje z njo in udeležba na njenih izobraževanjih. Dobiš popravke, nadgradnjo, vaje, energijo, vizijo in pot za naprej. TOP!

Aleksandra Pinterič, Zavod VISTA Murska Sobota

Vsebina delavnice je bila zanimiva in uporabna, zahtevala je polno vključenost in aktivno sodelovanje vseh udeležencev. Predavateljica je bila angažirana in kompetentna, udeležba na delavnici pa odlično izkoriščen čas in zelo dobra nadgradnja znanja.

Metka Šemrl Dolenc, UniCredit Banka Slovenija d.d.

To je bilo moje najbolj zanimivo in dinamično izobraževanje, kar sem jih imel v sklopu službenih izobraževanj (pa jih je bilo kar nekaj).

Danijel Gazvoda, Krka, d.d.

Trening z Vesno? Če sem pred njim verjela, da sem vešča nastopanja, sem hitro ugotovila, da živim v iluzijah. Vesna osveži pozabljene stvari, na resnično prijeten način obdela teorijo, temelji na praktičnih vajah. Življenjske rešitve, ki pomagajo odpraviti strah pred kamero, razumeti medije in potencialno publiko, simpatizirati s kamero in ekipo v ozadju, pripraviti se na pravi način, povedati točno to kar želiš na tisoč in en način, so zmagovalna kombinacija. In Vesna zmaga! Nastop postane užitek, ne stres.

Barbara Gorše, SiMobil

Na izobraževanje sem šel v upanju, da bi lahko izboljšal svoj nastop. Po mojem mnenju sem dobil dovolj odličnih usmeritev glede nastopanja in prepričan sem, da bom v prihodnosti lažje stopil pred množico ljudi ali se soočil s sestankom v manjšem krogu poslušalcev.

Gašper Pirnat, Elektro Pirnat